post

Härlig vandring med camping

Är du trött på storstadslivets hektiska tempo, med bilköer, bilar som tutar och människor som stressar runt? Längtar du efter lite lugn och ro och bara att få njuta av fåglarnas sång? Då är det dags för dig att snöra på dig ett par rejäla kängor, packa ryggsäcken och ge dig ut på ett härligt backpackäventyr i naturen.

Ju stressigare vi lever, desto mer populärt blir det med aktiviteter ute i naturen. Det känns som människor skriker efter att få komma tillbaka till en tid där allt gick lite långsammare och där naturen spelade en större roll. Denna längtan har gjort att backpacking och camping i naturen har blivit en aktivitet som många gör under sin semester. Det lockar många att få lämna bilen och till fots ta sig till platser där inga bilar eller höghus finns. På detta vis får du också se saker som du annars aldrig skulle se och eftersom du håller ett lugnare tempo, kommer du också upptäcka saker som du normalt sett aldrig skulle ha lagt märke till. Det finns dock en del saker som du bör tänka på om du ska ge dig ut i naturen.

Rätt utrustning

Det kan upplevas mycket jobbigt och tungt att vandra i höga berg med mycket vikt på ryggen och självklart går det inte att sticka under stolen att det faktiskt kan vara en riktig börda. Hemligheten är dock att anpassa och förbereda packningen mycket noga.

Det är viktigt att välja rätt ryggsäck, tält och sovsäck. Det finns rätt utrustning för camping om du klickar här. Tänk på att ta med dig ett mindre tält, eftersom det inte tar så mycket plats i packningen. När du ska välja rätt sovsäck bör du tänka på att anpassa den efter väder. Om du packar en varmare sovsäck än vad du behöver, är den tyngre eftersom den innehåller mer fyllning. Det är bra om du noga förbereder dig för detta och för att kunna göra detta på bästa sätt kan du börja med kortare vandringar med en till två övernattningar. Då får du genast ett bra hum om vad du verkligen behöver ta med dig på din vandring och camping. En regel som många brukar följa är att du aldrig ska packa mer än 30% av din kroppsvikt.

Ta hand om dina fötter

Glöm för allt i världen inte att välja rätt sorts kängor eller skor. Om du ska vandra långt måste du se till att dina fötter har rätt skor. Till skillnad från att köpa vanliga skor, där estetik ofta är en viktig faktor, måste vandringskängor väljas med omsorg så att det passar ändamålet. Därför är det viktigt att tänka på i vilken sorts terräng du ska gå och om kängorna är rätt för din fots form. Lägg ner lite mer tid på att hitta kängor av hög kvalitet som passar dig bäst.

Även om du har hittat de bästa vandringskängorna för dina skor, kan det lätt hända att fötterna får skavsår. Därför kan det vara bra att tejpa fötterna innan du ger dig ut för att vandra. Ta gärna med extra plåster och tejp, så du kan upprepa och byta tejpen. Många tycker också att det hjälper att ta på sig två tunna nylonstrumpor, eftersom att det minskar friktion på foten. Du måste naturligtvis själv prova dig fram, så du ser vad som passar bäst för dig och dina behov.

Vandra lagom långt

Ska du ut och vandra för första gången brukar 15-20 km per dag vara ett bra avstånd. Med denna distans kommer du tillräckligt långt bort från bilen, så du kan få en riktigt bra naturupplevelse i vildmarken. Dessutom är det ett bra kvitto på om kängorna är sköna och om packningen inte är för tung.

När du får erfarenhet och blir bekväm med att vandra i vildmarken kan du förlänga den dagliga vandringssträckan till 25 km eller kanske ända upp till 40 km per dag. Detta beror naturligtvis helt på hur terrängen ser ut. Vandrar du i bergig terräng, kan det räcka med kortare sträckor. Övning ger färdighet och efter ett tag vet du hur mycket din kropp orkar.

Camping i vildmarken

Om du vandrar i Sverige följer du givetvis allemansrätten, vilket innebär att du får tälta enstaka dygn i naturen. Du måste dock tänka på att inte skada naturen eller störa markägaren. Tänk också på att det gäller särskilda regler i nationalparker och naturreservat.

Om du vill vandra utomlands finns det många underbart vackra vandringsleder att välja mellan. Vem kan till exempel stå emot en vandring i Alperna eller Skottland? Något du dock bör tänka på vid vandringar med tältövernattningar utomlands, är att tältning inte alltid är tillåtet överallt i naturen. Därför kan det vara bra att ta hjälp av en researrangör. De vet precis vilka regler som gäller.

Maten – en viktig del på vandringen

Är du orolig för vad du ska äta under din vandring och camping? Var inte det. Det finns fler och fler färdiga produkter på marknaden som är anpassade efter vandring. De viktigaste sakerna du behöver tänka på är att maten du tar med dig inte väger för mycket eller tar för lång tid att tillaga, eftersom det kan dra för mycket bränsle.

För att göra halvfabrikatsmaten som är anpassad för vildmarksliv lite roligare, kan du ta med dig extra kryddor eller kanske lite vitlök. Dessa ingredienser väger inte mycket, men gör stor skillnad på slutresultatet.

Sammanfattningsvis, att oavsett vad du vill uppnå med din vandring och camping, så är det en sak som är säkert: Det är mycket avkopplande! Långt borta från stadens hektiska brus kan du landa i dig själv, laga mat över öppen eld och bli ett med naturen. Det ger en härlig frihetskänsla som knappast går att slå. Glöm dock inte att förbereda dig noga, så ska du se att du får en upplevelse du sent kommer att glömma!