post

Bra mobilladdare för friluftsturen

Ska du på en längre friluftstur ute i det vilda? Kanske funderar du på att campa flera dagar i sträck. Det är jätteviktigt att ha mobilen laddad och klar om det skulle uppstå komplikationer under tiden du vistas i fjäll eller skogsmark. Här får du tips på bra mobilladdare som håller ditt batteri i toppskick.

Mobilladdare eller powerbank?

En liten powerbank i fickstorlek hjälper batteriet att hålla igång fram till på småtimmarna. Det här är alltså som en bärbar laddare som du kan fylla på batteriet med och få det att räcka upp till en vecka.

Vilken typ av powerbank du väljer har helt och hållet att göra med vilka behov du har. Med en del riktigt kraftfulla powerbanks går det att ladda telefoner och surfplattor upp till åtta gånger. Andra låter dig ladda flera apparater samtidigt.

De minsta ger upp till en extraladdning om dagen. Ska du på en längre vandring rekommenderas därför en större modell som får plats i campingväskan och ser till att telefonen kan laddas fler gånger. Energin i en powerbank anges i milliamperetimmar (mAh) och motsvarar apparatens kapacitet. Ju högre kapacitet desto fler gånger kan du ladda mobilen.

En klassisk mobilladdare med flera uttag laddar alla dina mobila enheter samtidigt. Eftersom de flesta av oss både har telefonen och plattan som behöver laddas är en laddare med flera uttag det perfekta alternativet.

Ska du iväg och campa är det en bra idé att välja just en laddare som kan ladda flera enheter samtidigt. På så sätt slipper du ha med dig en massa sladdar och/eller olika laddare.

Bra laddare vs. dåliga laddare

En bra laddare håller vad den lovar, dvs. laddar ditt batteri på kortast möjliga tid. Dåliga laddare tar istället längre tid att ladda upp ett batteri än det som anges på förpackningen.

Hur pass energieffektiva laddarna är och vilken verkningsgrad de har är viktigt för att kunna avgöra en laddares prestanda. De bästa laddarna är de som förbrukar minst el i standbyläge.

Mobilladdare måste vara CE-märkta, vilket är ett säkerhetskrav för att laddaren ska kunna säljas inom EU. Köp därför alltid en originalladdare och var särskilt uppmärksam när du handlar på nätet där det säljs mycket förfalskade kopior av bland annat Samsung och Apple laddare.

Förläng batteritiden i mobilen

Mobilladdare i all ära men det finns saker du kan göra för att förlänga batteritiden i din telefon och på så vis minska ditt behov av laddaren:

  1. Sänk ljusstyrkan i skärmen. Det här är telefonens kanske främsta batteriförbrukare. Har du en Android-telefon så kolla också så att du inte har funktionen för anpassad ljusstyrka påslagen.
  2. Ha batterisparläget på. Det kanske låter självklart men många glömmer bort att det faktiskt finns en sådan funktion. Du hittar den i batteriinställningarna.
  3. Sänk tiden för hur länge mobilens skärm ska lysa vid inaktivitet. Ställ in telefonen så att skärmen släcks efter ett par minuter.
  4. Välj en mörk bakgrundsbild. På en del telefoner kan detta ha en större inverkan på batteriet. Du kan alltså spara på batteritiden genom att ha en mörk bakgrundsbild.
  5. Slå på/av WiFi vid behov. Att ha WiFi på hela tiden kan dra onödigt mycket batteritid eftersom telefonen konstant letar efter trådlösa nätverk. Samma gäller Bluetooth.
  6. Stäng av GPS:en i telefonen. Navigationsappar som Google Maps kan vara riktiga energitjuvar.
  7. Kolla hur ofta telefonen uppdaterar aktiviteten i dina sociala nätverk. Genom att sänka frekvensen för app-uppdateringarna går det att spara en hel del batteritid.

Dags att köpa ny laddare till mobiltelefonen?

En bra mobilladdare är a och o om du ska vistas en längre tid ute i vildmarken. Läs mer om vilka mobilladdare och USB-kablar som finns tillgängliga för iPhone telefoner och vilken laddare som bäst lämpar sig för dina friluftsbehov här.