post

3 sätt att ta med hunden på en cykeltur

Gillar du att cykla? Har du en hund som du tycker bör få följa med istället för att sitta hemma och vänta när du ger dig ut på tur? Ja, då finns det många alternativ! Antingen kan du helt enkelt lära hunden att springa bredvid cykeln. Annars kan du köpa en cykelkorg för hundar eller om du har en större jycke kan en vagn som du drar bakom cykeln vara lämplig. Nedan ger jag några tips på var du bör tänka på i respektive fall!

Träna hunden att springa bredvid cykeln

Att ta med sin hund så att den får springa med när man cyklar är ett ypperligt sätt att motionera den. Glöm dock inte att hunden i detta fall inte har någon möjlighet att reglera tempot och för en valp som inte växt klart än är det inte lämpligt, då skelettet kan ta skada. Man brukar säga att 18 månader generellt är en passande ålder att börja cykelträna hunden, men hundar som väger mycket kan kräva ännu mer tid. Hundraser med kända höft- och armbågsproblem ska helst genomgå en undersökning innan man sätter igång. Rådfråga veterinären om cykelträning om hunden visar sig ha anmärkningar.

Dags att sätta igång? Bra! Lämplig utrusning är som följer:

  • Sele
  • Springer – en anordning som du fäster vid cykeln och i hundens sele
  • Godis
  • Vatten

Hunden ska springa till höger om cykeln, så att du är mellan den och trafiken. Skapa gärna ett kommando som du använder för att placera hunden i rätt position, t.ex. ”pedal”! Börja med att träna så att hunden får lite koll på detta. När kommandot sitter, börja med att leda cykeln i lugnt tempo så att hunden vänjer sig vid att gå intill den på rätt sida. När det fungerar kan du sätta igång med att cykla så sakteliga. Inled med kortare sträckor i ett lågt tempo och arbeta er uppåt.

Kör helst i en lugn miljö i starten och på ett underlag som är mjukt, t.ex. gräs eller grus. Asfalt ska undvikas så långt det är möjligt, då hårda underlag belastar hundens skelett och leder mer. Rasta den ordentligt innan ni sätter igång, så minimerar du risken för abrupta stopp på vägen.

Cykla med hunden i korg

För mindre hundar och valpar är en anpassad cykelkorg ett utmärkt sätt att ta med sig hunden, eller om du märker att hunden blir trött när den springer bredvid. Det finns korgar som är öppna och korgar som har ett gallerskydd över sig för att undvika att hunden hoppar ur korgen, vilket kan vara en bra idé. Även om risken att hunden hoppar ur en öppen korg bör man inte binda fast den i cykeln, eftersom den då riskerar att hamna under cykeln vid en olycka där du trillar omkull.

Cykla med hunden i vagn

Har du en lite större hund som inte får plats i en korg på cykeln eller om du föredrar en annan lösning kan du istället införskaffa en vagn som dras bakom cykeln. Även i detta fall är det viktigt med säkerhet och att vagnen är stabil. Se till att skaffa en vagn som passar hundens storlek och att den kan sitta bekvämt i vagnen. Det är oftast inte särskilt lämpligt att sätta hunden i en cykelkärra för barn, speciellt inte om hunden är lite större. Hunden bör ha en vagn med en platt botten där den kan ligga eller sitta stabilt, vilket gör att säkerheten blir större för både dig och hunden.