post

3 av de mest populära utomhussportgrenarna i Sverige

Trots att Sverige är ett kallt land är svenskarna ett folk som generellt älskar att spendera tid utomhus. I denna artikel kan du läsa om några av de mest populära sportgrenarna som folk ägnar sig åt i vårt avlånga land.

Flugfiske

En omåttligt populär sport i Sverige är flugfiske. De flesta av oss känner säkert minst en person som gillar att lägga upp bilder på sig själv när han eller hon fångat en riktigt stor fisk och det är inte ovanligt att det med hjälp av en ”fluga” som fisken fångats. En stor del av sporten handlar om vilken fisk som fångas bäst med vilken fluga och det finns en hel uppsjö att välja på. Dessa delas in i torrflugor, våtflugor, tubflugor, nymfer och streamers och har olika egenskaper och funktioner.

Enligt flugfiskesportens utövare är det en sport som man lätt fastnar för, så fort man dragit upp sin första fisk. Sporten kräver en del övning och vissa tycks ha mer talang än andra, men det är ändå en sport som vem som helst kan lära sig. På flugspön.se hittar du en flugfiskeskola med information om allt från vilken utrustning du behöver till hur du kastar rätt, fixar bästa flugfiskeknutarna och väljer rätt fluga till den fisk du vill fånga.

Skidåkning

Det är förstås inte helt konstigt att skidåkning är populärt i Sverige med sitt kalla klimat. Såväl längdskidåkning som utförsåkning är omtyckta aktiviteter bland svenskarna. Till skidåkningen är det bästa man kan ha på sig varma kläder, skidglasögon, pjäxor, skidor och stavar, där skidorna för längdåkning är längre än dem som används vid utförsåkning.

Vasaloppet är ett av världens mest kända lopp för längdskidåkare och det körs mellan Sälen och Mora varje år med en sträcka av 90 kilometer. Här deltar såväl amatörer som elitskidåkare och i samband med det stora loppet avgår även en mängd kortare lopp, såsom Kortvasan och Tjejvasan på 30 kilometer och Halvvasan på 45 kilometer.

För utförsåkarna är Sälen, Riksgränsen och Åre populära skidorter i landet och det är vanligt att grund- och gymnasieskolor anordnar resor till sådana orter under skolloven. Under en typisk skidvecka åker man skidor i en backe på passande nivå på dagen, medan man går till after skin och socialiserar och (ofta) intar alkohol på kvällen.

Golf

Golfen kom till Sverige på 1800-talet och har sedan dess växt sig till en av de mest populära utomhussporterna. Inom sporten är Annika Sörenstam, Henrik Stenson och Jesper Parnevik några svenska namn som nog klingar bekant för de allra flesta.

I landet finns flera hundra golfbanor som har antingen nio eller arton hål och sporten går ut på att med hjälp av en golfklubba få bollen ner i hålet på så få slag som möjligt. Banorna består av stora gräsfält, inte sällan med sand- och vattenhinder som ska försvåra spelet. Till spelet har man olika klubbor som passar för olika slag, vilka delas in i kategorierna träklubbor, järnklubbor och putter. Golfbollen är en liten och hård boll, täckt av så kallade dimples.

När man spelar golf på hobbynivå brukar man använda sig av ett poängsystem som kallas handicapsystemet för att spelare på olika nivåer ska kunna spela på lika villkor. Det går ut på att spelarna från början får ett handicap där ett lägre tal innebär en skickligare spelare.